Wanneer het op sandalen aankomt is Birkenstock het meest bekende merk in de wereld. Ze hebben een geschiedenis van sandalen dat maar liefst tot 225 jaar teruggaat. De schoenen zijn vooral populair geworden door hun comfort en het speciale voetbed. Beroemdheden zoals de Olsen Twins en Heidi Klum zijn gezien met het dragen van Birkenstocks. In 2013 bracht de beroemde modeontwerpster Celine Phoebe Philio een nieuwe Birkenstock collectie uit waarin de klassieke sandalen werden vernieuwd met behulp van bont en juwelen.

Verschillende soorten Birkenstocks

Birkenstock is het meest bekend om zijn sandalen, naast de sandalen heeft het merk ook een groot assortiment aan zowel modieuze als comfortabele schoenen.  Het merk maakt ook andere schoenen en klompen. Birkenstock sandalen hebben meestal het uiterlijk van een ‘loafer’ maar er zijn ook andere variaties zoals bijv. bootschoenen en ‘mocassins’. Birkenstock klompen hebben bijna het zelfde uiterlijk als de sandalen alleen is het gat aan de voorkant dicht .

Het voetbed van Birkenstocks

Birkenstocks staan bekend om hun comfortabele ontwerp met een orthopedisch voetbed. Recent is Birkenstock begonnen met het aanbieden van veel van hun producten met een nieuw soort zacht voetbed.

Net als het reguliere Birkenstock voetbed hebben ook de schoenen met het zachte voetbed veel teenruimte  en schok dempende zolen. Het verschil tussen deze twee is ,dat het zachte voetbed een extra schok dempende schuimlaag heeft. Deze extra laag helpt bij het absorberen van schokken en helpt ook bij het aanpassen van het voetbed aan de vorm van de voeten van de drager. Dit is ideaal voor mensen met orthopedische problemen.

De meeste Birkenstocks zijn gemaakt met een kurken voetbed. Er zijn echter enkele Birkenstocks verkrijgbaar met een rubberen voetbed. Dit rubber zal zich niet aanpassen aan de voet van de drager ondanks dit  is het gemakkelijker te reinigen en te verzorgen ,hierdoor zijn ze geschikt voor tuinieren en andere handelingen waarbij de schoenen vies zouden kunnen worden.

Het materiaal van de Birkenstock

Bij het kiezen van Birkenstocks, heeft u  drie verschillende opties voor soorten materiaal van de bovenkant: suède (nubuck), leer en kunststof.

Suède Birkenstocks  zijn gemaakt van gesplitste koeienhuid,  zodat het een zachte textuur heeft. Het is duurzaam en ademend materiaal. Birkenstocks met de bovenkant van leder zijn ook gemaakt van koeienhuid, maar hebben een gladdere afwerking die gemakkelijk gereinigd kan worden.

De meest voorkomende kunststoffen gebruikt in de Birkenstock types zijn Birko-Flor en Birkibuc. Deze zijn gemaakt van nylon, dit is  een goede optie voor vegetariërs die een alternatief zoeken voor leer. De synthetische Birkenstock materialen zijn ook waterbestendig, zullen niet vervagen en de stof zal niet rekken. En ze  kunnen gemakkelijk worden gereinigd.

De verschillende riempjes

Bij het kopen van  Birkenstock sandalen en klompen is er een ander punt dat in overweging moet worden genomen: het type band.  Ten eerste begint u bij het beslissen of u een hiel bandje bij de schoen wilt of niet. Deze band om de hiel heen helpt bij het op de plaats houden van de voet.

Bij het aanschaffen van Birkenstock sandalen zal de koper de keuze geven tussen een soort  t-riem of een riem met open tenen.

T-bandjes hebben een dunnere band zodat ze de voet meer laten ademen.  Maar de voet verschuift meer in de schoen bij dit type band en dit is misschien niet de meest comfortabele optie  om er lange afstanden mee te lopen. In vergelijking met de t-band geeft de band met open tenen meer ondersteuning.

De meest moderne Birkenstocks worden geleverd met verstelbare bandjes. Wanneer het mogelijk is ,is het altijd de beste optie om te kiezen voor deze instelbare modellen zodat ze u meer ondersteuning  bieden op uw voet.

verschillende_birkenstock_sandalen

Verschillende kleuren, Birkenstock sandalen

De beste manier om Birkenstocks te verzorgen

Birkenstocks zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en staan bekend om hun duurzaamheid. Des ondanks moet je nog steeds goed de Birkenstocks onderhouden als je ze nog jaren mee wilt laten gaan.

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat de meeste Birkenstocks uit de buurt van erg hoge temperaturen moeten worden gehouden. Deze warmte kan de kurk beschadigen. Ook moeten  Birkenstocks uit de buurt van water worden gehouden voordat het kurkenvoetbed doorweekt wordt. Als ze toch nat worden is het de beste optie om ze door lucht te laten drogen.

De beschermlaag van de Birkenstock

Wanneer u een nieuw paar Birkenstocks koopt zit er een beschermlaag om de kurk heen. Na verloop van tijd zal echter de beschermlaag slijten. Hierdoor kan vocht en vuil op een duur opgenomen worden door het voetbed. Om de Birkenstock in goede conditie te houden kunt u het beste de speciale ‘Birkenstock Cork life’ spray aanbrengen wanneer de kurk de glans begint te verliezen.

Het mooi houden van de bovenkant van de schoen

Synthetische Birkenstocks kunnen gemakkelijk worden gereinigd met water en zeep. De soorten met suède en leer hebben meer zorg nodig. Voor het schoonmaken van het leer kunt u het beste een speciale leren schoonmaakmiddel gebruiken om de vlekken uit het leer te krijg. U kunt ook een leren conditioner of kit gebruiken om de leren bovenkant er langer mooi uit te laten zien.

Inlegzolen van Birkenstock

Birkenstock produceert ook verschillende soorten inlegzolen voor in andere schoenen. Deze inlegzolen worden gezien als erg hoge kwaliteit en sommige bieden zelf extra ondersteuning voor de orthopedische voet.

Birkenstock inlegzolen kunnen worden verdeeld in twee hoofd types: steunzool inlegzolen en luchtkussen inlegzolen. De steunzool inlegzolen zijn duurder maar zijn gemaakt om te helpen voor het verlichten van de pijn in de voet. Ze zijn plat verkrijgbaar en met een hak, beide deze steunzolen zijn wasbaar.

Birkenstock inlegzolen met een luchtkussen bootsen de natuurlijke contouren van de voet na en helpen schokken op te vangen.